Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Доручення Президента України Щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів

З метою запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів, забезпечення доступної медичної допомоги громадянам України, які страждають на такі захворювання:

М.АЗАРОВУ

1. Забезпечити:

1) підготовку за підсумками І кварталу 2013 року та внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", передбачивши видатки на фінансування заходів із профілактики і протидії захворюванню на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію/СНІД та вірусні гепатити відповідно до обгрунтованих потреб.

Термін – 15 травня 2013 року

2) удосконалення механізму використання коштів благодійних і міжнародних організацій, які спрямовуються на закупівлю та постачання лікарських засобів і виробів медичного призначення для діагностики та лікування туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів;

Термін – 15 лютого 2013 року

3) підготовку за участю представників громадських організацій, у тому числі міжнародних, та внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроекту про Загальнодержавну програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2014 – 2018 роки.

Термін – 1 квітня 2013 року

Міністерству охорони здоров'я України

1. Внести з урахуванням міжнародного досвіду пропозиції щодо вдосконалення системи державного управління у сфері профілактики та протидії захворюванню на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію/СНІД та вірусні гепатити.

Термін – 1 лютого 2013 року

2. Вжити заходів для недопущення переривання процесу лікування хворих на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію/СНІД та вірусні гепатити, насамперед через несвоєчасність здійснення закупівель та/або поставок відповідних лікарських засобів, опрацювати питання щодо створення запасу таких лікарських засобів у закладах охорони здоров'я.

3. Забезпечити підвищення ефективності профілактики та протидії захворюванню на туберкульоз, у тому числі в рамках Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 − 2016 роки, затвердженої Законом України від 16 жовтня 2012 року № 5451-VІ, передбачивши, зокрема:

першочергове охоплення груп ризику скринінговими дослідженнями та туберкулінодіагностикою;

завершення оптимізації мережі лабораторій із мікробіологічної діагностики туберкульозу, створення відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я Національної референс-лабораторії;

визначення критеріїв для оптимізації мережі закладів охорони здоров'я, якими надається медична допомога хворим на туберкульоз;

удосконалення примірного табеля оснащення протитуберкульозних закладів, зокрема, рентген-апаратами;

прискорення темпів зниження захворюваності на туберкульоз (не менше ніж на 3 відсотки на рік).

Доповісти до 24 січня 2013 року

4. Розробити та внести в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо вдосконалення порядку проведення оцінки результатів діяльності Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, передбачивши запровадження показників оцінки ефективності регіональних заходів із профілактики та протидії захворюванню на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію/СНІД та вірусні гепатити.

Термін – 24 січня 2013 року

А.МОГИЛЬОВУ,

головам обласних,

Київської, Севастопольської

 міських державних адміністрацій

Затвердити регіональні програми профілактики та протидії захворюванню на туберкульоз, передбачивши, зокрема, заходи із забезпечення закладів охорони здоров'я, якими надається медична допомога хворим на туберкульоз, необхідним обладнанням відповідно до табеля оснащення.

Термін – 1 лютого 2013 року

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ

Джерело: http://dssz.gov.ua