Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

У Чернівцях відбулася прес-конференція з питань ВІЛ-СНІДу

На передодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом Чернівецьке обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» організувало прес-конференцію під гаслом «Червону стрічку носять не байдужі». До обговорення приєдналися Чернівецький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом, Товариство Червоного Хреста України в Чернівецькій області, представники інституту післядипломної освіти Чернівецької області, громадські організації тощо. У рамках заходу йшлося про кількість людей, які хворіють на СНІД, проблеми в подоланні недуги, лікування ВІЛ-інфікованих та про проблему формування толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ.

- Ми бачимо, що кількість ВІЛ-інфікованих збільшується, проте темпи зростання їхньої кількості зменшуються кожного року. Це результат тої роботи, яка проводилася раніше. Фахівці-епідеміологи говорять, що при такій ситуації зі СНІДом будь-які наші нинішні зусилля матимуть результат аж через 3-4 роки. Наразі в нашій області число ВІЛ-інфікованих, кількість нових випадків та смертей від СНІДу одні з найнижчих в Україні. У нас успішно працює програма з виявлення ВІЛ-інфікованих осіб, здійснюється антиретровірусна терапія, - повідомляє головний лікар Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом  Юрій Лесюк.

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом відбудуться й інші заходи. 1 грудня у торгівельному центрі «Депот» працюватиме експрес-лабораторія, де робитимуть швидкий тест на ВІЛ, тут же відбудеться концерт за участі місцевих музикантів. Подібні лабораторії будуть працювати й у вузах області. 5 грудня презентують проект «Кадр за кадром до здорового майбутнього». У кінотеатрі «Чернівці» покажуть 24 відеоролики, зроблені школярами, які мають інформативно-профілактичний зміст, 16 з них про СНІД.

Довідково:  З часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції в нашій області офіційно зареєстровано 1059 випадків ВІЛ-інфекції, в тому числі 241 випадок захворювання на СНІД. За цей проміжок часу 118 пацієнтів померли від СНІДу, 182 дитини народилися від ВІЛ-інфікованих матерів.

За 10 місяців нинішнього року зареєстровано 79 нових випадків ВІЛ-інфекції, підтвердилося 24 нових випадки захворювання на СНІД, 12 людей померли в наслідок хвороби і 18 дітей народили ВІЛ-інфіковані жінки.