Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

До кінця року в області відкриють 12 центрів первинної медико-санітарної допомоги

На базі амбулаторії загальної практики сімейної медицини села Коровія Глибоцького району відбулась обласна нарада медиків області. Про нововведення у роботі лікувально-профілактичних закладів та їх нормативну базу організаторам системи охорони здоров’я краю розповіли начальник Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Шкробанець, його заступник, начальник управління організації та розвитку медичної допомоги населенню Ростислав Калошин, головний спеціаліст відділу організації медичної допомоги населенню Любов Крикливець, головний спеціаліст відділу медицини катастроф, мобілізаційної роботи та контролю за документообігом Василь Павлюк, завідувач кафедри сімейної медицини БДМУ, доктор меднаук, професор Семен Білецький.

 

Як відомо, Верховна Рада України затвердила Загальнодержавну програму розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини. Її прийняття було зумовлено необхідністю поліпшення медичної допомоги населенню. Річ у тім, що у більшості країн світу структуру системи охорони здоров'я складає саме первинна медико-санітарна та спеціалізована допомоги. При цьому заклади первинної допомоги надають до 90% загального обсягу медичної допомоги. Кількість лікарів загальної практики сімейної медицини становить від 30 до 50% кількості усіх лікарів, які працюють у галузі охорони здоров'я. В Україні ж на сьогодні на первинному рівні починають і закінчують лікування лише до 30% пацієнтів у містах і до 50% у сільській місцевості. Нераціональна організація первинної допомоги та її недостатнє фінансування призвели до втрати комплексності та поступовості у наданні медичної допомоги, формального підходу до здійснення профілактики та диспансерної роботи. Як наслідок — високі рівні пізнього виявлення важких хвороб та ускладнень хронічних захворювань, що зумовлює надмірну потребу у дорогому спеціалізованому лікуванні. Світовий досвід, узагальнений ВООЗ, свідчить, що розвиток первинної допомоги на засадах сімейної медицини є найефективнішим засобом досягнення справедливого розподілу і раціонального використання коштів та підвищення результативності роботи усієї галузі охорони здоров'я.

 

—   Первинна медико-санітарна допомога — це основна складова організації медичної галузі, що має профілактичну спрямованість і є сучасним правильним шляхом, адже значно частіше пацієнти звертаються до свого лікаря з приводу здоров’я, а не хвороби, — акцентував на позитивних сторонах реорганізації І. Шкробанець.  

 

—   Нашим завданням є створення до кінця 2012 року 80 % запланованих в області центрів первинної медико-санітарної допомоги, котрі слід зареєструвати як окремі юридичні особи, а не структурні підрозділи, — продовжила Л. Крикливець. — Оскільки загалом в області має запрацювати 16 таких центрів, то до завершення цього року маємо відкрити 12, котрі розпочнуть діяльність з 1 лютого 2013 року. Тому маємо невідкладно затвердити їхні статути, штати та провести громадські обговорення через засідання районних і міських рад.

 

—   Задля підвищення практичної підготовки лікарів-інтернів, кваліфікації працюючих сімейних лікарів кафедра сімейної медицини Буковинського медуніверситету створила навчально-практичний центр первинної медико-санітарної допомоги на базі амбулаторії загальної практики сімейної медицини села Коровія Глибоцького району, — додав С. Білецький. Це дасть змогу разом із колективом закладу здійснювати лікувально-профілактичну, консультативну та наукову роботу, післядипломну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації медичних кадрів.

Джерело: guoz.cv.ua