Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

В Україні рівень захворюваності на СНІД перевищує епідемічний поріг у 2-3 рази - Клюєв

Епідемії СНІДу та туберкульозу в Україні продовжують залишатися загрозою національній безпеці і потребують концентрації різного роду зусиль на лікування та профілактику цих захворювань.
Про це заявив секретар Ради національної безпеки й оборони України Андрій Клюєв, коментуючи внесення Кабінетом міністрів до парламенту двох законопроектів, які стосуються співпраці України з Глобальним фондом з боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.
Пропоновані документи покликані підвищити ефективність співпраці з Глобальним фондом, спростити процедури і скоротити час доставки хворим медикаментозних препаратів.
Клюєв зазначив, що кількість хворих на СНІД в Україні збільшується з кожним роком. Станом на початок 2012 року на диспансерному обліку перебувало понад 120 тисяч носіїв ВІЛ-інфекції та майже 19 тис. хворих на СНІД.
 

При цьому він додав, що загальна кількість носіїв, за експертними оцінками, значно перевищує офіційно зареєстровану.

Секретар РНБО заявив, що за останні 25 років від СНІДу померли майже 25 000 українських громадян. У той же час Клюєв наголосив, що, "незважаючи на те, що в останні два роки кількість хворих на туберкульоз не збільшується, а рівень смертності зменшується, епідемія туберкульозу, зареєстрована в Україні з 2005 року, триває".
При цьому він додав, що "рівень хворих перевищує епідемічний поріг в 2-3 рази. Це неприпустимо".
Клюєв зазначив, що через постійне недофінансування гранти Глобального фонду з боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією є важливою підтримкою для України.
 
Джерело: korrespondent.net