Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Питання гендерної політики буде включене до нової національної програми подолання ВІЛ/СНІДу

Голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна взяла участь у консультативному семінарі.

Семінар носить назву "Задоволення потреб, пов'язаних з ВІЛ-інфекцією та сексуальним репродуктивним здоров'ям серед дівчат та жінок: стратегічний підхід у Східній Європі та Центральній Азії". Спільно з представником ВБО "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" Анною Константиновою українські експерти відвідали з робочим візитом місто Санкт-Петербург (Росія).
Головною темою семінару стало питання гендерно-орієнтованих дій у сфері протидії та профілактики розповсюдження ВІЛ-інфекції та ключових серед жінок, уразливих до ВІЛ. Учасники обговорили запроваджені у Східній Європі та Центральній Азії інтервенції з метою перешкодити розповсюдженню ВІЛ серед жінок та дівчат.
Участь у семінарі також взяли регіональний директор Програми ООН з ВІЛ/СНІДу у Східній Європі та Центральній Азії доктор Жан Елі Малкін , керівник Федерального клінічного центру з лікування ВІЛ-позитивних вагітних жінок та дітей доктор Евгеній Воронін, провідний спеціаліст Національного інститут охорони здоров'я и соціального благополуччя Фінляндії Мар'я Антілла, а також керівник відділу з питань проблем жінок, дівчат та гендерного рівності Програми ООН з ВІЛ/СНІДу Жантін Жакобі, яка довгий час очолювала головний офіс UNAIDS в Україні.
"Зупинити епідемію ВІЛ-інфекції/СНІДу можливо лише тоді, коли жінки народжуватимуть здорових дітей. У зв'язку із цим питання гендерної політики посідає особливе місце в ході формування загальнодержавної стратегії подолання ВІЛ/СНІДу. Його буде включено до національної програми, підготовка якої планується на 2013 рік", - заявила Тетяна Александріна.
За два дні, протягом яких відбувався семінар учасники обговорили запровадження ефективних інтервенцій подолання ВІЛ в жіночих групах ризику. Це жінки, які споживають ін'єкційні наркотики, перебувають в місцях позбавлення волі, жінки комерційного сексу. Експерти торкнулися не лише проблеми запровадження дієвих та результативних програм профілактики і лікування, а й зниження рівня стигми й дискримінації по відношенню до ВІЛ-позитивних жінок.
Прес-служба МОЗ України за матеріалами Держслужби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань