Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

38-е Засідання Програмної координаційної ради Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД

З 28 по 30 червня 2016 року у Женеві, Швейцарія відбулося 38-е Засідання Програмної координаційної ради Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС).
 
Під час відкриття Пленарної сесії Виконавчий директор ЮНЕЙДС Мішель Сідібе представив оновлені дані щодо прогресу у боротьбі зі СНІДом та наголосив на  основних викликах для світової спільноти на шляху до досягнення глобальної мети – остаточного подолання епідемії ВІЛ/СНІДу до 2030 року.
  
 «Нова Політична Декларація, затверджена на Зустрічі високого рівня ООН в Нью-Йорку 8-10 червня 2016 року, ставить сміливі, амбітні та прогресивні цілі прискореного подолання епідемії ВІЛ/СНІДу до 2030 року, які в рамках Цілей сталого розвитку  встановлюють нерозривні зв’язки між сферами охорони здоров’я, соціального розвитку, подолання нерівності, бідності та вирішення глобальних конфліктів.  Вікно можливостей відкрите - вперше за весь час боротьби з ВІЛ є політична воля, ефективні інструменти та дієва стратегія для того, щоб зупинити епідемію ВІЛ/ СНІДу впродовж наступних 15 років», - наголосив Мішель Сідібе. Він також підкреслив необхідність забезпечення доступу до адекватних послуг з ВІЛ для основних груп населення підвищеного ризику.
  
Успіхи щодо зупинення розвитку епідемії ВІЛ стали можливими завдяки широкому використанню інноваційних технологій та новітніх лікувальних засобів: вже зараз вдалося запобігти більш ніж 17 млн. нових випадків інфікування ВІЛ та врятувати майже 11 млн. життів.  Більше 17 млн. ВІЛ-позитивних осіб отримують антиретровірусну терапію, охоплення лікуванням збільшилось майже вдвічі, а глобальні цілі ЮНЕЙДС  «90-90-90» затверджені на національному рівні в багатьох країнах світу.
 
Колись недосяжна мрія отримати нове покоління, вільне від ВІЛ, зараз стає реальністю: вже 4 країни світу, - в тому числі дві з них з регіону Східної Європи і Центральної Азії  (Куба, Тайланд, Вірменія та Білорусь), офіційно сертифіковані ООН як країни, які досягли елімінації передачі ВІЛ від матері до дитини.  Програма прискореного подолання епідемії ВІЛ Fast-Track Cities активізувала процес протидії  захворюванню на ВІЛ/СНІД у найбільших містах світу, в рамках якої столиця України м. Київ стало першим містом в регіоні Східної Європи, яке приєдналася до руху міст-мегаполісів у їх спільній боротьбі з епідемією СНІДу.
  
 В рамках засідання відбулася стратегічно важлива дискусія щодо перспектив сталості програм протидії ВІЛ/СНІДу та їх належного фінансування на національному та світовому рівнях і, зокрема,  щодо важливості забезпечення роботи сталої діяльності Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу.  Рада закликала уряди країн-донорів зробити багаторічні внески в Бюджет ООН на 2016-2021 (UBRAF) і звернулася до ЮНЕЙДС з рекомендацією продовжувати розширювати свою мережу інвесторів. В ході зустрічі Сполучені Штати Америки оголосили про намір продовжити свою угоду з ЮНЕЙДС протягом ще п'яти років із відповідним фінансуванням даної співпраці.
  
Конструктивним та багатим на пропозиції стало тематичне засідання, присвячене ключовій ролі громад у викоріненні епідемії ВІЛ/СНІДудо 2030 року. У панельних сесіях  взяли участь світові лідери: Виконавчий директор ЮНЕЙДС Мішель Сідібе, Виконавчий директор Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Марк Дайбл та координатор Надзвичайного плану президента США для надання допомоги в зв'язку зі СНІДом (PEPFAR) Дебора Біркс. Рада закликала уряди країн використовувати знання і досвід громадянського суспільства з метою забезпечення максимально ефективного результату у протидії епідемії СНІДу. Під час тематичного засідання  було досягнуто широкого консенсусу щодо  завершення епідемії СНІДу до 2030 року, яке стане можливим лише за умови активізації зусиль та збільшення інвестицій в роботу громад для забезпечення сталості надання послуг групами підвищеного ризику, в тому числі працівників секс-бізнесу, геїв та інших чоловіків, що мають статеві контакти з чоловіками, людей, що вживають ін'єкційні наркотики, трансгендерних осіб і ув'язнених.
 
Впродовж заходу член національної делегації України, Директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» професор Наталія Нізова відзначила надзвичайну важливість прийняття та виконання Політичної Декларації з подолання СНІДу, оскільки для України, яка наразі долає важкі виклики епідемії СНІДу  у складних політичних та економічних реаліях, державне лідерство та адвокаційні зусилля державного та громадського секторів  сприятимуть більш ефективній міжсекторальній взаємодії у боротьбі з епідемією в контексті завершення підтримки з боку Глобального Фонду.
 
Крім цього будо наголошено на виключній важливості координуючої ролі ЮНЕЙДС  у формуванні стратегії національної відповіді України на виклики, пов’язані з переходом країни до стратегії Fast Track та виконанням Політичної Декларації 2016 року в умовах економічної кризи та військового конфлікту на Сході країни, а також  залученні донорської допомоги, скорочення якої  може спричинити вкрай негативні наслідки.
 
«Досягнення прогресу у виконанні Політичної Декларації вимагає лідерства та адвокаційних зусиль Програмної координаційної ради ЮНЕЙДС для відповіді існуючим соціальним, економічним та політичним викликам.  У найближчому майбутньому під керівництвом уряду ми плануємо організувати зустріч стейкхолдерів щодо впровадження Політичної Декларації в Україні, але в той же час орієнтуємося на досягнення навіть більш амбітних цілей. І це абсолютно можливо, з огляду на дієвий та надзвичайно сильний механізм реагування в нашій країні, заснований на принципах спільної відповідальності урядових структур, громадського суспільства та міжнародних партнерів», - наголосила професор Наталія Нізова.
 
38-е засідання Ради ЮНЕЙДС проходило під головуванням Швейцарії, Гана виступила в якості заступника Голови та Еквадор в якості доповідача. 
 
Джерело: http://ucdc.gov.ua