Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Засідання робочої групи з розробки Концепції програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки

14 січня 2016 року відбулося засідання робочої  групи з розробки Концепції програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки.
 
Під час засідання було презентовано резолюцію національного Круглого столу «Визначення концепції та головних стратегічних напрямків Національної програми боротьби із туберкульозом на 2017-2021 рр. на основі «Стратегії ВООЗ ліквідації туберкульозу: бачення, мета, завдання» від 26-27 листопада 2015 р. та були визначені подальші кроки щодо розробки Концепції програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки.
 
Туберкульоз –  інфекційна соціальна хвороба, тобто її чинники мають політичні, соціальні, економічні, культурні коріння, а наслідки негативно впливають на стан здоров’я і якість життя населення, несуть в собі загрозу економіці і національній безпеці нашої держави.
 
Сьогодні проблема туберкульозу вийшла за рамки суто медичної галузі та набула статусу проблеми загальнодержавного значення через невпинне зростання темпів його поширення серед населення України. Ось чому державна політика протидії захворюванню на туберкульоз не може бути успішною, якщо спрямована на долання викликів туберкульозу виключно медичними засобами, не передбачаючи, в основі своїй, комплексний підхід, який сприятиме усуненню докорінних соціально-економічних причин та наслідків поширення в Україні епідемії туберкульозу.
 
Не дивлячись на досягнутий прогрес щодо зниження захворюваності та смертності від ТБ в результаті реалізації поточної загальнодержавної програми протидії ТБ все ще залишається низка невирішених питань.
 
Розв’язання зазначених проблем можливе шляхом розроблення, затвердження та виконання Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017—2021 роки.
 
Учасники засідання обговорили мету нової програми протидії ТБ та варіанти розв’язання проблеми на основі порівняльного аналізу можливих варіантів.  За основу вирішено взяти План протидії ТБ, визначений Європейським бюро ВООЗ, розроблений на основі глобальної стратегії ВООЗ «Покласти кінець ТБ».
 
У заході взяли участь представники державного та недержавного сектору національного та регіональних рівнів та міжнародні організації, що опікуються проблемами туберкульозу в Україні. Від ДУ "Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України" у заході взяли участь  Наталія Нізова, директор установи, Яна  Терлеєва заступник директора з питань організації медичної допомоги хворим на туберкульоз  та Лілія Масюк, лікар-фтизіатр  відділу організації та планування медичної допомоги хворим на туберкульоз.