Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Цього року вдвічі більше ВІЛ-інфікованих отримають лікування за рахунок держбюджету

Про це глава МОЗ повідомив сьогодні, 17 січня, на брифінгу, повідомляє «Кореспондент».

«Бюджет 2012 року більший на 92 мільйони гривень для закупівлі антиретровірусних препаратів, ніж у 2011 році», – сказав Аніщенко.

Він спрогнозував, що, таким чином, відповідне лікування в поточному році отримають близько 42 тис. пацієнтів.

Глава МОЗ зазначив, що 2011 року за рахунок держбюджету отримували лікування близько 22 тис. інфікованих осіб, близько 5 тис. отримували лікування за рахунок коштів Глобального фонду з боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

«Цього року за рахунок державного бюджету буде загальна кількість 42 тисячі. Є збільшення фінансування», – підкреслив міністр.

Крім того, виконавчий директор Глобального фонду з боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією Мішель Казачкін, що перебуває з візитом в Україні, відзначив успіхи України в боротьбі з ВІЛ та СНІДом.

«Хочу привітати з тими досягненнями, що зараз є в Україні. Але, разом із тим, хотілося б відзначити, що ці успіхи і досягнення крихкі», – сказав він на спільному з міністром охорони здоров’я України брифінгу.

Крім того, Казачкін зазначив, що епідемія СНІДу як в Україну, так і в регіоні, в цілому зростає, та темпи її розвитку значно скоротилися.

Між тим, Аніщенко повідомив, що Глобальний фонд з боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією виділить Україні $ 86 млн на реалізацію дворічної програми (2012-2013 роки) з профілактики ВІЛ, а також його лікування.

Після реалізації цієї програми буде прийняте рішення про подальше фінансування глобального фонду.

Як повідомлялося, з 2001 року кількість людей, що живуть із ВІЛ, у Східній Європі та Центральній Азії збільшилась на 250%. Головною причиною ВІЛ-інфекції в цьому регіоні залишається споживання ін’єкційних наркотиків. На Україну й Росію припадає майже 90% обсягу епідемії в регіоні. Спостерігається масштабна передача ВІЛ статевим партнерам людей, які споживають наркотики.