Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

«Врятувати рядового захисника»: оприлюднено Результати першого всеукраїнського тестування учасників АТО на гепатит С

13 жовтня 2015 року за ініціативи МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ\СНІД в Україні» відбувся прес-брифінг «Врятувати рядового захисника», де було оприлюднено результати першого всеукраїнського тестування учасників АТО на гепатит С.
 
У липні-вересні 2015 року вперше у 23-х областях в Україні та м. Києві проводилося тестування 4367 учасників АТО (військовослужбовців ЗСУ, бійців Нацгвардії/МВС)  на базі 68 лікувальних та інших закладів Міноборони, МВС та МОЗ України. Майже у 4% бійців результати тесту на вірусний гепатит С виявилися позитивними. На об’єктах Міноборони середній показник позитивних результатів тесту перевищив 5%, а у головному військово-медичному клінічному госпіталі м. Києва він становив 10%.
 
Тестування супроводжувалося соціологічним дослідженням компанії «TNS», в якому взяло участь близько 3,5 тисяч з усіх  протестованих  бійців. В результаті були виявлені фактори ризику, що сприяють поширенню інфекції.
 
Результат соціологічного дослідження компанії TNS свідчить про негативні тенденції щодо зростання показників інфікування на вірусний гепатит С. Зокрема, серед мобілізованих, які не були в зоні антитерористичної операції, кількість осіб з позитивним результатом становила 2,6%, у той же час серед бійців, які вже побували в АТО цей показник становить вже 4,5%, а в тих, хто знаходяться на лікуванні, сягає 5%. Більшість бійців, які взяли участь у тестуванні засвідчили, що не піддавались серйозним медичним маніпуляціям: у 81% опитаних не було поранень, 92% зазначили, що їм не проводилося переливання крові,98% не пересаджували органи або тканини, 92% не проводили стоматологічного лікування.
 
Основним фактором ризику інфікування Гепатитом С в районі АТО є татуювання. 23% респондентів заявили, що робили татуювання або пірсинг до або під час перебування в зоні АТО. Слід враховувати, що 59% з усіх протестованих одружені або проживають у цивільному шлюбі, відповідно при захворюванні на вірусні інфекції, автоматично піддають ризику захворювання своїх близьких, оскільки ці особи є чоловіками найбільш репродуктивного віку (в середньому 34 роки).
 
У прес-брифінгу взяли участь директор з політики та партнерства Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Павло Скала, представники Міністерства оборони України та Міністерства охорони здоров’я – головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України професор Ольга Голубовська, директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України»  професор Наталія Нізова, директор Програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS) в Україні Яцек Тишко та представники волонтерської організації ГО «Юридична Сотня».
 
Професор Наталія Нізова зазначила важливість зосередження зусиль державних установ у сфері охорони здоров’я на профілактиці захворювання на Гепатит С не тільки серед збройних сил України, але і серед широких верств населення, а також дотримання стандартів інфекційного контролю, який, на жаль, зараз не витримує ніякої критики. Крім того,  мають бути прийняті законодавчі норми, які дозволяють здійснювати реєстрацію та закупівлю препаратів за прискореною процедурою для надання допомоги максимальній кількості хворих в Україні.
 
Яцек Тишко, директор Програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS) в Україні також висловив занепокоєння з боку профільних агенцій ООН: «Ми стурбовані фактами, оприлюдненими сьогодні Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД, а також тими численними сигналами про можливі масштаби проблеми, які ми отримуємо від наших партнерів "в полях". Ситуація має бути досліджена та адекватні та термінові профілактичні програми запроваджені. Військові структури мають всі необхідні умови, такі як дисципліна, ієрархія та злагодженість дій  для впровадження ефективних профілактичних програм. ООН в свою чергу має 70 річну історію роботи у збройних конфліктах та з військовим персоналом по всьому світі і ми готові поділитись знаннями та досвідом щоб захистити здоров'я молодих чоловіків та жінок, які служать у війську».