Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Відбулося передання реєстру хворих на туберкульоз (E-TB manager) від проекту SIAPS до УЦКС

16 жовтня 2015 року відбулося передання реєстру хворих на туберкульоз  (E-TB manager) від проекту SIAPS до ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» (УЦКС) , який забезпечує адміністрування програми відповідно до наказу МОЗ України (№818 від 19.10.2012р.)
 
З метою вдосконалення системи управління інформацією в сфері контролю за ТБ в Україні   у рамках співпраці між УЦКС та проектом SIAPS Агентства з міжнародного розвитку США (USAID) було розроблено та успішно впроваджено в Україні електронний реєстр хворих на туберкульоз eTB-manager.
 
Зо оцінкою міжнародних експертів, які перебували з візитом в Україні у 1 кварталі 2015 року, якість ведення Реєстру складає 98% та є прикладом однієї з найуспішніших електронних систем  в країнах пострадянського простору та Європейського регіону.
 
Спільна робота фахівців національного та регіонального рівнів дозволила забезпечити введення до Реєстру  всіх випадків ТБ за  2013-2014 рр. (станом на 01.10.15  до Реєстру внесено близько 200 000 випадків ТБ).
 
В усіх регіональних ПТЗ впроваджено Реєстр. З 2014 р. розпочато ведення Реєстру в закладах, підпорядкованих ДПтС України та Інституті фтизіатрії та пульмонології ім. Ф. Г. Яновського. Фахівцями УЦКС спільно з партнерами проекту USAID SIAPS постійно оновлюються усі модулі Реєстру відповідно до національних та регіональних потреб з урахуванням зауважень та рекомендацій регіональних адміністраторів Реєстру.
 
З січня 2015 р. на національному рівні впроваджено новий інструмент програми Реєстру, призначений для аналізу та відображення даних для спеціалістів, які залучені до стратегічного планування в підпорядкованому закладі (Дешборди). Цей інструмент дозволяє на національному рівні швидко та якісно отримати потрібний показник та провести аналіз статистичних даних за умови своєчасного та коректного внесення інформації до Реєстру з регіонального рівня. До кінця 2015 р. запланована передача такого інструменту на регіональний рівень.
 
Директор УЦКС, професор Наталія Нізова зазначила: "Дякуючи унікальному інструменту eTB manager та налагодженій системі моніторингу і оцінки, в Україні впроваджується передовий світовий досвід, який в перспективі можна застосувати для контролю не тільки туберкульозу, але й інших інфекційних захворювань".
 
Хуаніта Фомсбі, Директор проекту SIAPS: "Ми пройшли довгий шлях та подолали багато складних ситуацій, але ми отримали чудовий продукт, який, ми впевнені, буде розвиватися у відповідності до потреб держави та допоможе скоротити темпи розвитку епідемії туберкульозу в Україні".