Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Відбулася XV Європейська конференція з ВІЛ/СНІД в Барселоні, Іспанія

 21-24 жовтня у м. Барселона, Іспанія відбулася XV Європейська конференція з ВІЛ/СНІДу, організована Європейським клінічним товариством зі СНІДу (EACS). Впродовж заходу понад 3 500 фахівців з усього світу змогли обговорити найбільш актуальні питання клінічних досліджень і догляду за ВІЛ-інфікованими особами в Європі.  Одна з головних цілей цього заходу - стимулювання інтересу молодих вчених і клініцистів з усієї Європи до новітніх досліджень у сфері ВІЛ/СНІДу.

 
Під час церемонії відкриття Конференції доповідачі закликали міжнародне співтовариство докласти максимум зусиль і прийняти відповідальні рішення по досягненню цілей ЮНЕЙДС 90-90-90 до 2020 року.  У своїй промові Спеціальний посол Генерального Секретаря ООН у Східній Європі та Центральній Азії  професор Мішель Казачкін зазначив: «Епідемія ВІЛ в Європі знаходиться в критичній точці, адже Європа не покінчила зі СНІДом. Досягнення мети 90-90-90 не означає кінець епідемії ВІЛ, а лише те, що ми на правильному шляху, щоб усунути СНІД як загрозу для громадського здоров'я». Професор Казачкін наголосив, що захворюваність на ВІЛ-інфекцію продовжує зростати в Східній Європі та Центральній Азії - регіонах, де рівень смертності від СНІДу все ще залишається високим, і  лише 30% ВІЛ-інфікованих осіб, які потребують антиретровірусної терапії, мають до неї доступ.
 
«У деяких країнах ВІЛ/СНІД погіршив прогноз щодо тривалості життя ЛЖВ. В даний час завдяки розширенню програм антиретровірусного лікування тенденція повертається назад. У період з 2000 по 2014 роки ми запобігли 7 800 000 смертей від хвороб, обумовлених ВІЛ, але цього недостатньо. Якщо ми не досягнемо мети 90-90-90, то загроза епідемії знову зростатиме і к 2020 року кількість нових випадків ВІЛ-інфекції досягне 28 000 000», - зробив прогноз професор Маттіас Еггер з Університету Берна.
 
На конференції були проведені пленарні та сесійні засідання, представлені постерні доклади щодо новітніх досягнень у сфері профілактики та лікування ВІЛ-інфекції, проведені тематичні дискусії. Кращі світові практики та досягнення представлені у якості публікації з 900 тезами з  більш ніж 70 країн.
 
В рамках конференції було представлено нову версію Європейського Керівництва з лікування ВІЛ-інфекції та ко-інфекції (8.0), основними положеннями якої стало раннє призначення антиретровірусної терапії одразу після постановки діагнозу та новий підхід до активного впровадження програм доконтактної профілактики серед груп підвищеного ризику.
 
Також, в рамках конференції відбувся 17-й Міжнародний семінар з проблем супутніх захворювань і небажаних реакцій, впливу лікарських препаратів на стан здоров’я ЛЖВ,  в ході якого учасники обговорили питання, що стосуються довгострокового догляду за ВІЛ-інфікованими пацієнтами.
 
Від ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» захід відвідали директор УЦКС професор Наталія Нізова,  Ігор Кузін, завідувач відділу Моніторингу і оцінки УЦКС та Віолета Марциновська, епідеміолог УЦКС. Професор Нізова виступила  з доповіддю «Поточна стадія епідемії ВІЛ-інфекції в Україні: ВІЛ у чоловіків, які заразилися в результаті гетеросексуального шляху передачі»  та представила постерний доклад «Роль децентралізації послуг АРТ у розширенні доступу ВІЛ-позитивних СІН до лікування в Україні».