Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Відбулася перша міністерська конференція Східного партнерства по боротьбі з туберкульозом та туберкульозом з множинною лікарською стійкістю.

 30 по 31 березня 2015 року делегація від України у складі заступника Міністра охорони здоров’я України І. Перегінця, директора ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» (далі – УЦКС) проф. Н. Нізової та заступника директора з питань організації протитуберкульозних заходів О. Павлової відвідала м. Ригу, Латвія, з метою участі у Першій міністерській конференції Східного партнерства по боротьбі з туберкульозом та туберкульозом з множинною лікарською стійкістю.


Конференція організована в рамках головування Латвії в Раді Європейського союзу (ЄС) Міністерством охорони здоров'я цієї країни і Європейським бюро ВООЗ, Глобальним фондом для боротьби проти СНІДу, туберкульозу та малярії, Партнерством "Зупинити ТБ", Європейською коаліцією по боротьбі з ТБ і Європейською комісією. 
Захід пройшов на високому рівні, і в ньому взяли участь широке коло зацікавлених сторін, у тому числі ЄС, Європейське агентство з навколишнього середовища, Європейська комісія, країни, які планують вступ до ЄС і учасники Східного партнерства, міжнародні структури та неурядові організації.

Основні цілі конференції:


- сприяти зниженню тягаря туберкульозу та туберкульозу з множинною лікарською стійкістю (МЛС –ТБ) і, в кінцевому підсумку, елімінації туберкульозу і МЛС-ТБ в країнах ЄС/Європейської економічної зони і Східного партнерства за допомогою стійких систем охорони здоров'я та за допомогою зміцнення політичної підтримки на самому високому рівні і розширення інформаційно-пропагандистської діяльності;
- стимулювати мультисекторальні і міжрегіональні підходи до профілактики та лікування туберкульозу, приділяючи особливу увагу вразливим групам населення та транскордонній передачі захворювання, при цьому дотримуючись прав людини;
- розвиток партнерства для проведення наукових досліджень та розробок (нові вакцини та діагностичні засоби, моделі надання медичної допомоги) для впровадження в сфері боротьби з туберкульозом.

"Туберкульоз є проблемою громадської охорони здоров'я в усьому світі і, ухваливши Ризьку декларацію ми вирішуємо цього питання на якісно новому рівні. У нас є спільне розуміння з Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Нова стратегія передбачає скорочення рівня поширеності туберкульозу на 50% і смертності на 75% до 2025 року, порівняно з 2015. Для досягнення цієї мети важливо забезпечити стійкий підхід до боротьби з туберкульозом, забезпечити міжсекторального співробітництва в роботі з груп ризику та прикордонного співробітництва для зниження поширення туберкульозу на національному та європейському рівні" сказав д-р Гунтіс Belēvičs, Міністр охорони здоров'я Латвії.
"Цей захід високого рівня, показав, що Європа готова пройти шлях до ліквідації туберкульозу. Це можливо завдяки впровадженню коротких та ефективних схем лікування з нових лікарських препаратів; завершенню лікування всіх пацієнтів туберкульозом; перехід від стаціонарного на амбулаторне лікування пацієнтів з туберкульозом, а також більше досліджень для діагностики та вакцин; зниження стигми; раціонального використовування коштів, "зазначила д-р Zsuzsanna Jakab, Регіональний директор Європейського бюро ВООЗ (презентація Zsuzsanna Jakab додається).

Під час конференції обговорено План дій для боротьби з туберкульозом для Європейського регіону ВООЗ на 2016-2020 рр, який є високо пріоритетним для нашої держави, тому що Україна входить до 18 країн Європейського регіону з найвищим рівнем мультирезистентного туберкульозу: за 2014 рік за попередніми даними виявлено 8 667 випадки проти 9 130 за аналогічний період 2013 року (нижче на 5%). Зазначений план буде доопрацьований і поданий на схвалення 65-й сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ для Європи у Вільнюсі, Литва, у вересні 2015.
На засіданнях учасники визнали високий ризик транскордонного поширення туберкульозу та необхідність транскордонного співробітництва між національними органами охорони здоров'я для забезпечення ранньої діагностики, безперебійного лікування та підтримки хворих серед мігрантів, або тих, хто подорожує тимчасово в інших країнах, і їх сімей.
Завдяки партнерству між ВООЗ та Європейським респіраторним товариством розроблено електронний інструмент для проведення консиліумів з питань транскордонних консультацій для лікарів.

Заступник Міністра охорони здоров’я України І. Перегінець разом з представниками охорони здоров'я високого рівня інших країн ухвалили Ризьку декларацію з туберкульозу