Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

ЗАСОБИ ПРОТИ РАКУ МОЖУТЬ ВИЯВИТИСЯ ЕФЕКТИВНИМИ В БОРОТЬБІ З ВІЛ

 Відомо: антиретровірусні препарати не дають вірусу розмножуватися в клітинах імунної системи з рецепторами CD4 на поверхні. Але це не заважає вірусному геному залишатися в неактивних імунних клітинах. Дані клітини формують вірусні резервуари. Із них ВІЛ черпає сили для повторного розвитку в разі припинення прийому засобів. Деякі фахівці вважають, що потрібно пробудити сплячий вірус, зробивши його видимим. І на це, якраз, здатний протираковий препарат ромідепсін (спочатку він був створений для лікування Т-клітинної лімфоми). 

Він міг ре активувати вірус, роблячи його уразливим перед імунною системою і антиретровірусними препаратами. Ромідепсін протестували на шести ВІЛ-інфікованих, які тривалий час пили антиретровірусні препарати і не мали вірусу в крові у концентрації, яку можливо виявити.
 Всім робилися три ін'єкції невеликих доз ромідепсіна з тижневим інтервалом. Після введення препарату спостерігався різкий стрибок рівня вірусного навантаження (зростання концентрації вірусу). Значить, він активувався. Через тиждень рівень вірусних частинок знову ставав таким, який неможливо визначити. Тобто ВІЛ знову засинав. Його будила нова доза ліків. Правда, чи всі клітини-резервуари активувалися, сказати не можна.
 
Джерело: http://www.meddaily.ru