Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

В Україні буде посилено соціальний захист медиків у разі інфікування ВІЛ під час виконання професійних обов’язків

Медичним працівникам та іншим фахівцям, які інфікувалися на вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) внаслідок виконання професійних обов'язків планується забезпечити соціальну допомогу. Відповідний проект наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку підтвердження зв’язку зараження ВІЛ-інфекцією з виконанням професійних обов’язків» розроблений Держслужбою України соцзахворювань за участі зацікавлених сторін та наразі перебуває в процесі громадського обговорення. Проект документу регламентує питання виплати матеріальної компенсації згідно з чинним законодавством та призначення інвалідності та пенсії у зв’язку зі втратою працездатності працівника.

Прийняття проекту наказу дозволить затвердити уніфікований Порядок підтвердження зв’язку зараження ВІЛ-інфекцією з виконанням працівником своїх професійних обов’язків. Рішення про підтвердження чи непідтвердження зв’язку зараження ВІЛ-інфекцією з виконанням професійних обов’язків прийматиме відповідна режимна комісія за результатами розслідування випадку можливого інфікування.
У 2013 році 1526 осіб мали контакти із джерелом потенційного інфікування ВІЛ. З них - 650 випадків контакту із джерелом потенційного інфікування ВІЛ були пов’язані з виконанням професійних обов’язків, з яких 622 особи – працівники закладів охорони здоров’я та 28 осіб – не працюють у закладах охорони здоров’я. Понад 800 осіб у 2013 році мали випадки контакту із джерелом потенційного інфікування ВІЛ, що не були пов'язані з виконанням професійних обов’язків (дані ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України»).
Для профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, у разі випадків імовірного інфікування, застосовують методику постконтактної профілактики, оскільки медичні фахівці мають ризик щодо інфікування ВІЛ, навіть при використанні засобів індивідуального захисту. У минулому році 858 осіб отримали повний курс постконтактної профілактики інфікування ВІЛ (протягом 28 днів), 260 осіб – отримали не повний курс або відмовилися від проходження курсу з різних причин, в тому числі, через медичні показання. Після детального вивчення обставин контакту з джерелом потенційного інфікування ВІЛ 408 осіб не мали показань до проходження курсу постконтактної профілактики ВІЛ.
Зважаючи на це, постала необхідність забезпечити соціальний захист медичних працівників у разі професійного захворювання та забезпечити їм державне страхування з можливістю подальшого отримання пільг. Питання виплати страхової суми, призначення їм пенсії по інвалідності здійснюватиметься згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 1998 року № 1642, у разі підтвердження зв’язку зараження ВІЛ-інфекцією з виконанням професійних обов’язків. Фінансування необхідних заходів планується здійснювати в рамках виконання заходів, передбачених проектом Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014 – 2018 роки».
Проект наказу також проходитиме погодження з Міністерством соціальної політики України, Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України, Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, Національною академією наук України, Спільним представницьким органом всеукраїнських профспілок та професійних об’єднань для ведення колективних переговорів та соціального діалогу на національному рівні, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні.
Довідково: Проект наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку підтвердження зв’язку зараження ВІЛ-інфекцією з виконанням працівником своїх професійних обов’язків» розроблено відповідно до статті 22 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ», з метою забезпечення реалізації прав працівників, які заразилися ВІЛ-інфекцією внаслідок виконання професійних обов'язків.
Постановою КМУ «Про затвердження Порядку та умов обов'язкового страхування медичних працівників та інших осіб на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними професійних обов'язків, а також на випадок настання у зв'язку з цим інвалідності або смерті від захворювань, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції, і переліку категорій медичних працівників та інших осіб, які підлягають обов'язковому страхуванню на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними професійних обов'язків, а також на випадок настання у зв'язку з цим інвалідності або смерті від захворювань, зумовлених розвитком  ВІЛ-інфекції» від 16 жовтня 1998 року № 1642, затверджений Перелік категорій медичних працівників та інших осіб, які підлягають обов'язковому страхуванню на випадок інфікування ВІЛ під час виконання ними професійних обов'язків та визначені страхові випадки, після настання яких зазначеним працівникам або членам їх родин виплачується страхова сума.
 
Джерело: http://dssz.gov.ua/