Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Розширено функції центрів профілактики та боротьби зі СНІДом з метою інтеграції послуг населенню

 Функції центрів профілактики та боротьби зі СНІДом будуть суттєво розширені в контексті здійснення ними адміністративних та управлінських функцій, а також виконання завдань моніторингу, надання організаційної та методичної допомоги. Відповідний проект наказу МОЗ України «Про затвердження змін до Примірного положення про центр з профілактики та боротьби зі СНІДом», розроблений Держслужбою України соцзахворювань, наразі винесено на громадське обговорення.

На сьогодні центри профілактики та боротьби зі СНІДом створені та діють у кожному регіоні. Це 25 - обласних, два - міських (Київський та Севастопольський) та 15 міських (обласного підпорядкування) центрів СНІДу. Заклади забезпечують роботу зі встановлення діагнозу ВІЛ-інфекції, надання антиретровірусної терапії, ведення обліку людей, які живуть з ВІЛ та здійснення медичного нагляду за ними. До функціонального арсеналу закладів також віднесено проведення населенню, зокрема, медичним працівникам, які мали випадок контакту із джерелом потенційного інфікування ВІЛ під час виконання професійних обов’язків, постконтактної профілактики. Саме завдяки системній роботі та постійному розширенню в Україні мережі центрів з профілактики та боротьби зі СНІДом та кабінетів «Довіра», які надають комплекс лікувально-профілактичних послуг вдалося знизити інтенсивність епідемічного процесу ВІЛ-інфекції. Вперше у 2012 році в Україні зареєстровано зниження нових випадків ВІЛ-інфекції на 1,6%. У 2013 році захворюваність на СНІД в Україні знизилася на 1,7% порівняно з 2012 роком, а смертність від СНІДу знизилася більш ніж на 10%.
Згідно із положеннями проекту наказу до переліку завдань центрів профілактики та боротьби зі СНІДом додані організаційно-методичне керівництво діяльністю закладів охорони здоров'я первинного, вторинного та третинного рівня в контексті забезпечення ВІЛ-сервісу;
моніторинг виконання державної, регіональних і місцевих програм протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу;
консультативна допомога висококваліфікованим фахівцям у складних клінічних випадках.
Крім того, у наказі йдеться про можливість мати в структурі центру територіально віддалені підрозділи, такі як кабінети «Довіра». Це дозволить зосередити зусилля не лише на території безпосередньої локалізації центру, а й забезпечити надання консультативно-діагностичних та лікувальних послуг населенню у віддалених населених пунктах, значно наблизить ці послуги до населення. Адже на сьогодні в Україні діє 761 кабінет “Довіра” і такий кабінет є в кожному районному центрі.
Документ розроблений задля більш ефективного використання матеріально-технічних і кадрових ресурсів Центрів. У разі прийнятті наказу також будуть розширені права та обов’язки центрів щодо планування своєї діяльності, зокрема, фінансових потреб, виходячи з показників якості та повноти послуг, а не стаціонарного ресурсу.


Довідково: проект наказу розроблено відповідно до:
Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467, з метою підвищення ефективності діяльності центрів з профілактики та боротьби зі СНІДом та приведення Примірного положення про центр з профілактики та боротьби зі СНІДом, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 01 березня 2005 року № 99 «Про затвердження Примірного положення про центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» у відповідність до законодавства України.
Наразі проект наказу проходить громадське обговорення та процедуру погодження зацікавленими відомствами та службами.

Джерело: http://dssz.gov.ua/