Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

В Україні розпочато трирічний проект, спрямований на зниження рівня стигми та дискримінації до ВІЛ-інфікованих осіб

 У столиці відбулася презентація проекту RESPECT: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників найвищого ризику в медичних закладах України». Трирічний проект, географія якого охоплює Донецьку та Київську області, має на меті сприяти зниженню рівня стигми та дискримінації по відношенню до ВІЛ-інфікованих громадян та представників груп ризику щодо інфікування ВІЛ. З метою обговорення найбільш оптимальних шляхів впровадження проекту та налагодження комунікації між медичними працівниками та пацієнтами відбулася установча зустріч головних лікарів медичних закладів та координаторів проекту.

Проект впроваджуватиметься зусиллями ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Діяльність буде сфокусована на співпрацю із закладами охорони здоров’я, закладами додипломної та післядипломної освіти з метою розробки навчальних програм, посилення спроможності ВІЛ-сервісних організацій у питаннях протидії стигмі та дискримінації. Планується провести низку тематичних тренінгів, налагодити співпрацю із закладами освіти, зокрема, Національним медичним університету імені О.О.Богомольця, Національною медичною академією післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, Донецьким національним медичним університетом ім. М.Горького тощо.

«Цей пілот також дуже важливий і як частина загальнодержавної програми на 2014-2018 роки. Одним із завдань попередньої п’ятирічної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу було зниження рівня стигматизації та дискримінації по відношенню до ВІЛ-інфікованих людей. Завдяки партнерській співпраці було здійснене дослідження, яке визначило динаміку ключових показників в контексті ставлення суспільства до хворих на ВІЛ-інфекцію. Ми отримали досить позитивні результати, які констатують зниження випадків дискримінаційних проявів, в тому числі, в середовищі медичних працівників (див. Довідку)», - заявила начальник відділу організації медико-соціальної допомоги управління протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу Держслужби України соцзахворювань Людмила Сторожук.

Представник служби наголосила на тому, що сьогодні також слід зосередити зусилля на роботі з представниками груп підвищеного ризику, забезпечити їм перелік послуг з профілактики, догляду та підтримки тощо.

«Ще 8-10 років тому основним шляхом передачі ВІЛ-інфекції в Україні були споживачі ін’єкційних наркотиків (СІН), його питома вага сягала 80%. Це досить складна соціальна група, яка характеризується досить високим рівнем дискримінації з боку суспільства, що ставить перед нами низку завдань на шляху до його зниження. Не втрачає актуальності питання, наприклад, збереження конфіденційності ВІЛ-статусу особи тощо. Тому зазначений проект дає нам можливість вжити заходів для зниження негативних проявів, пов’язаних зі стигмою та дискримінацією по відношенню до ВІЛ-інфікованих громадян, збільшити охоплення відповідними послугами представників груп найвищого ризику, які сьогодні є рушійною складовою поширення епідемії», - повідомила вона.

«Дуже часто поведінкою людей керує страх невідомого. Страх інфікування ВІЛ походить від браку правдивої інформації про ризики інфікування. Страх від незнання, в свою чергу, формує стигму», - зазначив Володимир Курпіта, виконавчий директор ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». «Проект RESPECT покликаний збільшити рівень поінформованості медичних працівників загальної медичної мережі щодо питань протидії ВІЛ- інфекції. Ця діяльність є складовою цілого комплексу заходів, спрямованих на подолання ВІЛ/СНІДу, що буде здійснюватися в межах рамкової угоди між урядами США та України», - наголосив він.

Довідково: Результати унікального дослідження «Показник рівня стигми ЛЖВ – Індекс Стигми», яке проводилося у 2013 році продемонструвало, що в порівнянні з 2010 р.: значно покращилося ставлення до ЛЖВ з боку соціального оточення. Загальний рівень стигматизації та дискримінації ЛЖВ через ВІЛ-статус з боку соціального оточення знизився на 11%: з 52% до 39%; з проявами стигматизації та дискримінації у медичній сфері стикалися 11% респондентів, що вдвічі менше ніж в 2010 р.; з проявами стигматизації та дискримінації у соціальній сфері протягом останніх 12 місяців стикалися 2% респондентів (у 2010 році - 5%); з фактами розкриття медичними працівниками ВІЛ-статусу пацієнта без отримання відповідної згоди стикалися 23% респондентів, тоді як у 2010 році таких було 30%.

 

http://dssz.gov.ua/