Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

У напрямку профілактики та лікування ВІЛ-інфекції серед підлітків та молоді необхідно посилити зв’язки медичних та соціальних служб – Держслужба України соцзахворювань

 В Україні існує необхідність розвитку мультидисциплінарних підходів у проведенні профілактичних заходів щодо інфікування ВІЛ-інфекції серед підлітків та молоді, а також розвиток інформаційно-просвітницьких заходів серед загального населення. В процесі розробки та подальшого впровадження Загальнодержавної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки планується посилити зв’язки медичної та соціальної сфер. Крім того, більш активною має бути допомога й підтримка з боку родин та громадських осередків. Про це під час навчального туру до Лондона та Манчестера (Великобританія) повідомила начальник відділу організації медико-соціальної допомоги Держслужби України соцзахворювань Людмила Сторожук. Поїздка була присвячена питанням забезпечення психологічними та медичними послугами ВІЛ-позитивних дітей, зокрема, підліткового віку.

Під час візиту, який підтримувався Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я», український фахівець ознайомилася з роботою лондонської «Клініки 900», яка є найбільшою клінікою для підлітків в Сполученому Королівстві. Разом із фахівцями медзакладу обговорено надання медичних послуг ВІЛ-позитивним підліткам, в контексті поєднання медичного та соціального компонентів, а також наставництва за принципом рівний рівному.
Представник служби мала змогу поінформувати британських колег та інших учасників візиту про те, що Україна перебуває на вирішальному етапі боротьби з епідемією ВІЛ-інфекції. Вперше у 2012 році в Україні зареєстровано зменшення кількості нових випадків ВІЛ-інфекції порівняно з попереднім роком, що свідчить про зниження інтенсивності епідемічного процесу.
«Однак навіть в світлі тенденції до покращення епідеміологічної ситуації серед підлітків та молоді в цілому, діти та молодь залишаються особливо уразливими до інфікування ВІЛ. Рівень застосування ризикованих практик серед них є більш високим, ніж серед дорослих. Одним із бар’єрів поширення ВІЛ-інфекції серед підлітків груп ризику є недостатня обізнаність про шляхи передачі ВІЛ. Загальний рівень знань щодо передачі ВІЛ шляхом ін’єкційного споживання наркотичних засобів задовільний, а щодо передачі ВІЛ статевим шляхом дещо зменшився – кожен четвертий не знає, як запобігти ВІЛ-інфікуванню. Забезпечення високого рівня охоплення профілактичними програмами та забезпечення доступу до добровільного консультування та тестування необхідно підтримувати на постійній основі», - підкреслила Л.Сторожук.
За словами фахівця, ефективна політика стосовно профілактики, передусім серед представників уразливих груп населення є дієвим інструментом у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу. Вони потребують подальшого розвитку та розширення масштабів охоплення. Адже сьогодні спільною проблемою для багатьох країн є забезпечення медико-соціального супроводу дітей та підлітків, які були народжені ВІЛ-інфікованими матерями на початку 2000-х років. «Для нас дуже важливим є досвід Великобританії, яка має більш тривалу історію епідемії ВІЛ-інфекції. В країні напрацьовано ефективні методики та інструменти надання інтегрованих медико-соціальних послуг дітям та підліткам, які потребують специфічних підходів у роботі, зокрема, високоякісної психологічної підготовки фахівця», - зазначила Л.Сторожук.
У співпраці з Міністерством освіти та науки України в рамках загальнодержавних програм розроблені та впроваджуються «Практичні рекомендації з питань реалізації політики щодо ВІЛ-інфекції в системі освіти України».
Під час навчального туру здійснено візити до педіатричного відділення Лікарні Північного Манчестера, а також проведено зустріч з представниками Асоціації CHIVA, які поділилися власними методиками консультування та підтримки ВІЛ-інфікованих підлітків, а також презентували досвід правового захисту дітей та підлітків, які постраждали внаслідок епідемії.
Як наголосила Л.Сторожук, під час навчального туру обговорювалися шляхи розбудови основних запланованих напрямків протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, зокрема, розширення охоплення послугами ВІЛ-позитивних підлітків, покращення їх прихильності до лікування.

http://dssz.gov.ua/