Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Україна впроваджуватиме успішний міжнародний досвід амбулаторного лікування хворих на туберкульоз

Голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна взяла участь у дводенній регіональній нараді з питань лікування хворих, які страждають на туберкульоз із множинною медикаментозною стійкістю. Учасниками наради стали представники країн, які відповідальні за реалізацію національних програм боротьби з туберкульозом. В ході засідань представлено кращий досвід європейських країн з надання протитуберкульозної допомоги.

Захід проходив у Копенгагені (Данія) за сприяння Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).
На нараді розглядалися моделі підвищення ефективності лікування туберкульозу, шляхи мотивації пацієнтів, соціальної роботи з ними, а також застосування лікувальної практики на основі рятувальної терапії. Предметом дискусії також стали етичні аспекти подолання захворювання, забезпечення прав та свобод громадян. В Україні запроваджено складний механізм примусової госпіталізації хворих на туберкульоз, які становлять небезпеку для оточуючих. Завданням держави захист населення від інфікування, а також формування прихильності пацієнта до лікування, пошук мотиваційних важелів для цього. До роботи залучаються соціальні служби та благодійні організації.
«В країні вперше забезпечено доступ до сучасних методів діагностики туберкульозу, розпочато впровадження молекулярно-генетичних методів швидкої діагностики захворювання. Забезпечена потреба лабораторій у витратних матеріалах. Це дало змогу суттєво покращити діагностику мультирезистентного туберкульозу. Однак питома вага виявлених випадків мультирезистентної форми захворювання залишається на рівні 16%, тоді як досвід сусідніх країн свідчить, що для впливу на епідемію цей показник необхідно збільшити до 26-20%», - повідомила Т.Александріна.
Вона також зосередилась на важливому проблемному питанні у контролі над туберкульозом в Україні - зростанні захворюваності від поєднаної інфекції туберкульоз/ВІЛ. Оскільки за останні десять років показники захворюваності та смертності від ко-інфекції збільшилися в десять разів. Тому ключовими завданнями, відображеними у Загальнодержавній цільовій соціальні програмі протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 рр. є забезпечити одужання 70% хворих з новими випадками туберкульозу; знизити кількість хворих з повторним лікуванням та зменшити відсоток відривів від лікування; знизити рівень смертності від ко-інфекції ТБ/ВІЛ на 10 %.
Важливою частиною наради стала презентація ефективних механізмів амбулаторного лікування хворих на туберкульоз та лікування в домашніх умовах, яка дає свої позитивні результати і яку планується впроваджувати в Україні.
«В умовах запровадження принципів ДОТС-стратегії – високоякісного контрольованого лікування туберкульозу, в Україні відбувається переорієнтація процесу лікування на потреби пацієнта, а не ліжкомісце в лікувальному закладі. Тривалий період перебування в умовах стаціонару часто стають причиною порушення режиму лікування з боку пацієнтів, їхньої недисциплінованості. Тому як дієвий альтернативний шлях ми повинні розглядати метод амбулаторного лікування хворих, які не вже не є бактеріовиділювачами, тобто не є заразними», – пояснила очільник відомства. 

ДЖЕРЕЛО: dssz.gov.ua