Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

В Україні запроваджується модель стратегічного планування для виконання загальнодержавних заходів протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу

Держслужба України соцзахворювань спільно з Проектом політики в охороні здоров’я, який реалізовує USAID, запроваджує нову модель стратегічного планування, управління та розподілу ресурсів для виконання загальнодержавних заходів протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні. Модель GOALS здатна прогнозувати результати, яких може досягти країна, в процесі реалізації нової Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки. Про це йшлося на зустрічі зацікавлених сторін на тему ефективних шляхів реалізації профільної державної програми, яка днями відбулася у столиці.

В ході зустрічі представлено та обговорено результати застосування комп'ютерної моделі GOALS, яка призначена для підтримки стратегічного планування на національному рівні. Моделювання із застосуванням моделі GOALS здійснено організацією USAID рамках HPP (Проекту політики в охороні здоров'я) у партнерстві з Держслужбою України соцзахворювань та Інститутом економіки та прогнозування Національної академії наук України. Учасникам було презентовано потенційний вплив цілей та завдань нової п’ятирічної програми на профілактику ВІЛ, смертність спричинену СНІДом тощо. Експертами також визначено альтернативні сценарії розподілу ресурсів, які максимально сприятимуть зниженню захворюваності на ВІЛ.
«Ключовим завдання нової Загальнодержавній програмі, яка проходить фінальну стадію погодження, є посилення найбільш ефективних заходів та напрацювань попередньої п’ятирічної програми, врахування міжнародного досвіду та експертних рекомендацій. Наша мета не лише зберегти пріоритетні заходи, такі як, профілактика, лікування, догляд та підтримка ВІЛ-інфікованих осіб, а й посилити ці активності, особливо за умови скорочення фінансування з боку Глобального фонду та переходу внутрішні ресурси України. Модель GOALS – це алгоритм прорахунку наявних ресурсів держави, прогнозування епідемії процесів та ефективних шляхів для виконання індикаторів програми на різних рівнях та з урахуванням різного розподілу фінансування – на національному та регіональному рівні, а також сприяння з боку донорських організацій», - заявила Голова Держслужби України соцзахворювань Т.Александріна.
Під час зустрічі представники ООН з ВІЛ/СНІДу в Україні (UNAIDS) наголосили на тому, що програма GOALS відображає принципи лідерства з боку держави та її високої відповідальності за реалізацію п’ятирічної стратегії. 

ДЖЕРЕЛО: ucdc.gov.ua