Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Американські лікарі доповідають про кластери саркоми Капоші серед хворих, що знаходяться на максимальній та успішної антиретровірусній терапії

Зазвичай саркома Капоші розвивається у хворих з низьким рівнем CD4 клітин ( < 150 кл / мкл ) і високим вірусним навантаженням ( > 10000 копій / мл). У ВІЛ інфікованих, що не проходили лікування, захворювання має тенденцію до агресивного злоякісного перебігу на відміну від перебігу ідіопатичної (класичної ) форми , яка вражає літніх чоловіків середземноморського регіону і протікає доброякісно . Успішна антиретровірусна терапія призводить до швидкого регресу захворювання у хворих на СНІД в більшості випадків. Як відомо, перші випадки ВІЛ інфекції з'явилися у Сан -Франциско (США), де за традицією серед населення високий відсоток «чоловіків , що мають секс з чоловіками». Там проживають хворі з найбільш тривалим анамнезом ВІЛ інфекції в цивілізованому світі. Лікарі центру з лікування ВІЛ інфекції університету Сан -Франциско доповіли в журналі New England Journal of Medicine про кластери (групи клінічних випадків) саркоми Капоші з незвичайним для ВІЛ інфекції перебігом.

Опис кластеру.

Саркома Капоші розвинулася у 9 хворих з хорошою імунною відповіддю на лікування та стійкою протягом не менше 2-х років вірусною супресією . Всі хворі були діагностовані з саркомою Капоші з листопада 2004 року по січень 2006 року. Усі вони брали сучасну максимальну антиретровірусну терапію з хорошим ефектом , у т.ч. семеро пацієнтів отримували інгібітори протеази . Середній вік хворих склав 51 рік (від 41 до 74 ), середня тривалість ВІЛ інфікованості - 18 років (від 4 до 25 років) , а середня тривалість антиретровірусної терапії - 7 років ( від 1 до 19 років). Число CD4 клітин не знижувалося у розглянутих хворих до рівня <300 клітин / мкл , а вірусне навантаження не підіймалося вище 300 копій / мл , тобто залишалося на невизначених рівнях, середній найменший рівень CD4 у минулому склав у групі 340 клітин / мкл (90 - 455). Відмінною рисою перебігу захворювання було його повільне прогресування . Усі хворі мали слабко виражені шкірні прояви хвороби без будь-якого залучення підшкірних тканин або внутрішніх органів. Тобто перебіг саркоми Капоші у цій групі хворих нагадував перебіг її класичної ідіопатичної форми .

Висновки.

Автори статті-звіту про кластери випадків саркоми Капоші висловлюють припущення, що її поява саме в Сан -Франциско ймовірно пов'язана з великою поширеністю серед ВІЛ інфікованих цього регіону вірусу герпесу людини 8 типу, який легко передається при гомосексуальних контактах чоловіків. Вони відзначають, що незважаючи на те, що вважається, що інгібітори протеази мають деякий протиканцерогенний ефект, семеро з дев'яти хворих приймали інгібітори протеази без будь-якого поліпшення щодо саркоми Капоші. Опис даного кластеру важливий для практичних лікарів, які повинні бути насторожені в плані саркоми Капоші і уважно оглядати шкірні покриви навіть, якщо хворий має хорошу відповідь на антиретровірусне лікування . Очевидно, що паралельно зі старінням ВІЛ інфікованого контингенту описаний феномен буде зустрічатися все частіше. Джерело.

Maurer T , Ponte M , Leslie K. HIV - associated Kaposi's sarcoma with a high CD4 count and a low viral load . N Engl J Med . Sep. 27 , 2007; 357:1352-3 .

Огляд статті підготовлений у співпраці з Американським міжнародним союзом охорони здоров'я ( АМАОЗ ) і інфосеті по СНІДу "Здоров'я Євразії " ( ІСЗЕ )