Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Запорізька та Чернівецька області прозвітували про основні досягнення та проблеми у сфері подолання ВІЛ/СНІДу та туберкульозу

Держслужба України соцзахворювань продовжує серію апаратних нарад з регіонами щодо виявлення основних проблемних питань в боротьбі зі СНІДом та туберкульозом. Днями інформаційно-аналітичні матеріали щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу у своїх регіонах були представлені фахівцями Запорізької та Чернівецької областей. Як зазначила Голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна, головним завданням апаратних нарад стане налагодження взаємодії профільних служб як на рівні регіонів, так і в масштабах усієї країни. З боку Держслужби України соцзахворювань буде здійснюватися системний моніторинг виконання заходів та жорсткий контроль за здійсненням діагностики та лікування пацієнтів.

«В країні розроблено належну законодавчу, нормативну й методичну базу, яка дозволяє забезпечити якісну та ефективну роботу як для фтизіатрів, так і представників мережі центрів профілактики  та боротьби зі СНІДом. У разі виникнення будь-яких перешкод та проблемних моментів – наше відомство готове до їх спільного вирішення, взаємної допомоги та розуміння важливості цих проблем», - зауважила Т.Александріна, звертаючись до представників областей.
У Запорізькій області ситуація із захворюванням та туберкульоз значно покращилася. Спеціалісти відмічають налагодження діагностики туберкульозу, у тому ж числі покращення рентген-діагностики в закладах пенітенціарної системи. Зважаючи на високий показник випадків ко-інфекції – 41% з усієї кількості вперше виявлених осіб з ВІЛ, в області планується посилити заходи для вчасного виявлення та лікування ВІЛ-асоційованого туберкульозу.
Серед проблемних питань, які потребують вирішення спільними зусиллями обласні фахівці називають недостатню кількість кваліфікованих кадрів на місцях  - лікарів-інфекціоністів та фтизіатрів, а також необхідність удосконалення системи обліку та звітності.
Для підвищення професійного рівня фахівців та організації більш якісних медичних послуг хворим на туберкульоз та ВІЛ-інфікованим громадянам, у регіоні планується провести ряд семінарів, нарад та тренінгів. Під час їх проведення  акцент робитиметься на ознайомленні та належному запровадженні змін до законодавства, нормативних нововведень. До навчання активно залучатимуться лікарі загальної лікарняної мережі.
Чернівецька область належить до регіонів з низьким рівнем поширеності ВІЛ-інфекції, однак для регіону також є актуальним питання зростання ВІЛ-асоційованого туберкульозу та пізнього виявлення СНІДу: за останній рік рівень осіб з уперше виявленим діагнозом СНІД зросла удвічі.
Голова Держслужби зауважила, що Чернівецькій області необхідно розвивати й надалі мережу кабінетів «Довіра» для більшого охоплення громадян послугами консультування та тестування.  В той же час, для регіону характерна низька ефективність лікування хворих на туберкульоз при відносно високому рівневі фінансування.
У Чернівецькій області на сьогодні лише починає формуватися прихильність місцевої влади до організації соціальної підтримки хворих, створення умов для мотивації хворих дисципліновано проходити лікування, не переривати його, виконувати вказівки лікаря. Для прикладу, в деяких областях зусиллями місцевої влади такий мотиваційний компонент забезпечено через розповсюдження харчових наборів, предметів гігієни, вітамінних препаратів тощо.
Крім того, на думку Голови Держслужби України соцзахворювань, на сьогодні обидві служби – фтизіатрична та протидії ВІЛ/СНІДу – повинні діяти в умовах професійного тандему. Адже найбільш гострі питання: вчасне виявлення туберкульозу та ВІЛ, подолання ко-інфекції тощо можливо вирішити лише в тісній взаємодії. Оскільки сьогодні обидві служби повинні забезпечити повний медичний та соціальний супровід хворого: від початку виявлення захворювання, лікування й одужання, або забезпечення якісної пожиттєвої терапії у випадку з ВІЛ-інфекцією.