Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Держмитслужба скасувала рішення про оподаткування гуманітарної допомоги Глобального фонду

Партія шприців, які були ввезені як гуманітарна допомога у 2010 році в рамках виконання проекту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, не оподатковуватиметься. Таким є рішення Державної митної служби на виконання доручення Прем’єр-міністра України Миколи Азарова у відповідь на звернення  МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» - організації, яка займалася ввезенням та декларуванням зазначеного товару.

Державна митна служба встановила, що ввезення на територію України продукції, яка не призначається для продажу не може вважатися демпінгом. Згідно із нормами Закону України «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту» застосування антидемпінгових заходів у цьому випадку є недоцільним, оскільки зазначений товар не призначався для продажу в Україні. Шприци розповсюджувався безкоштовно регіональними громадськими організаціями з метою профілактики інфікування ВІЛ. Таким чином, податкове рішення Київської регіональної митниці скасовано.

Нагадаємо, партія шприців загальною кількістю 11 649  од. (країна походження – Королівство Іспанія) були закуплені у 2010 році співвиконавцем Загальнодержавної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу - МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні». Шприци були передані до регіональних неурядових організацій по всій країні.

Зазначені організації здійснювали реалізацію проектів з профілактики ВІЛ-інфекції в регіонах України та безоплатне розповсюдження шприців серед споживачів ін’єкційних наркотиків у програмах "зменшення шкоди". Фінансування здійснювалося за рахунок коштів Глобального фонду в рамках реалізації програми «Створення життєздатної системи комплексних послуг з профілактики ВІЛ, лікування, догляду та підтримки для груп найвищого ризику та людей, які живуть з ВІЛ, в Україні».

 Київська регіональна митниця 21.01.2013 на підставі акту невиїзної документальної перевірки щодо декларування партії шприців прийняла податкове рішення, яким зобов’язала МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» оплатити антидемпінгове мито у розмірі 196,38 %, що становить 3,3 млн. грн.

Офіційну позицію з цього приводу Держслужба соцзахворювань повідомила у зверненні до Міністра доходів та зборів Олександра Клименка (лист від 04.02.2013 №22/2/343/Ал). Було  висловлено стурбованість ситуацією, яка загрожувала відмовою Глобального фонду у подальшому здійснювати фінансування профілактичних та лікувальних програм в Україні, та надано конкретні пропозиції щодо вирішення цього питання.