Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Держслужбою України соцзахворювань подано пропозиції щодо збільшення державного фінансування заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу

На виконання доручення Президента України щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів, зокрема пункту 1.1 -  підготовка та внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" в частині видатків на фінансування зазначених заходів, Держслужба України соцзахворювань здійснила детальний аналіз фінансової потреби за підсумками І кварталу 2013 року з метою повноцінного виконання заходів з лікування та профілактики хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД та туберкульоз.

За результатами здійсненого аналізу сформовано та подано до Міністерства фінансів України пропозиції та розрахунки щодо необхідності додаткового фінансування заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу. У напрямку протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу при внесенні змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" необхідно додатково передбачити 548 849,3 тис грн., з яких на закупівлю медикаментів буде спрямовано 327 584,7 тис грн., на придбання тест-систем – 190 781,8 тис грн., на обладнання для лабораторій центрів профілактики та боротьби зі СНІДом та на закупівлю електронних дозаторів для кабінетів замісної підтримувальної терапії – 66 482,81 тис грн.
У напрямку протидії захворюванню на туберкульоз доцільно передбачити додатково 33 081,49 тис грн з метою придбання лабораторного обладнання. Слід зазначити, що на сьогодні усі регіони забезпечені препаратами для лікування туберкульозу як першого, так і другого ряду. Централізована закупівля протитуберкульозних препаратів, яку буде здійснено у 2013 році, дозволить сформувати їх річний запас для уникнення переривання лікування пацієнтів у разі непередбачуваних обставин, пов’язаних із закупівлями.
Держслужба соцзахворювань сподівається, що аргументована потреба в додаткових фінансових видатках на реалізацію зазначених заходів буде врахована при внесенні змін до Закону  "Про Державний бюджет України на 2013 рік", оскільки це дозволить забезпечити необхідне охоплення послугами з профілактики та лікування громадян, які страждають на ВІЛ-інфекцію та туберкульоз.