Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Закарпаття запроваджує пілотний проект оптимізації роботи кабінетів «Довіра»

Особливістю перебігу епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Закарпатському регіоні за останні роки стало переважання статевого гетеросексуального шляху інфікування ВІЛ. Суттєву роль в розвитку епідемії відіграють трудові мігранти та їх статеві партнери. Дворазове тестування вагітних на наявність антитіл до ВІЛ та профілактика вертикальної трансмісії антиретровірусними препаратами дозволили взяти під контроль показник та мінннімізувати ризик інфікування дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями. На сьогоднішній день на диспансерному обліку з підтвердженим діагнозом ВІЛ-інфекції знаходиться 5 дітей. Послугами в рамках профілактичних програм в області охоплено 96% споживачів ін’єкційних наркотиків. В області досягнуто 5-відсоткового охоплення вказаними обстеженнями на ВІЛ-інфекцію загального населення.
Крім того, на сьогодні область є пілотним регіоном щодо реалізації проекту оптимізації та реорганізації системи надання послуг з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу через кабінети «Довіра» в районах та містах області. Ініціатива отримала підтримку МОЗ України, Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, міжнародних організацій та агенціями, управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА.
Проект передбачає підпорядкування районних кабінетів «Довіра» як структурних підрозділів обласного  центру профілактики та боротьби зі СНІДом. На думку регіональних фахівців це сприятиме підвищенню ефективності функціонування служби за рахунок формування платформи для якісно нового формату роботи служби, забезпечить цілісну систему кадрової, фінансової та програмної політики служби на регіональному рівні. Цілісна система надасть можливість для належного контролю за якістю наданих послуг, а головне стане запорукою процесу децентралізації послуг та їх наближенню до населення регіону.
У сфері протидії туберкульозу слід відзначити етнічну особливість – значне поширення цього захворювання серед представників ромське населення. Рівень захворюваності серед цієї етнічної групи у п’ять разів більший, ніж серед загального населення. Близько 80% дітей, які хворіють на туберкульозу – роми. Причиною такого рівня захворюваності серед дітей у Закарпатті називають відмову від повторної вакцинації дітей. Закарпатські фахівці планують посилити соціальну роботу з цією групою ризику, залучивши громадські організації та соціальну службу.
В області відзначено належний рівень організації транспортування бактеріологічного матеріалу: за рахунок місцевого бюджету кожному районному фтизіатру на ці потреби надано автотранспорт. В області розпочато будівництво протитуберкульозної лікарні на 100 ліжок, у 2012 році розпочато реконструкцію бактеріологічної лабораторії.
Разом із тим, на Закарпатті відзначається збільшення кількості випадків мультирезистентного туберкульозу, що потребує від фтизіатричної служби прийняття відповідних рішень та вжиття заходів щодо недопущення переривання лікування.