Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Відбулося громадське обговорення Концепції Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014 – 2018 роки

В Україні відбулося громадське обговорення проекту Концепції Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014 – 2018 роки. Концепція затверджує базові положення проекту майбутньої загальнодержавної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу. Участь в обговоренні взяли Голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Тетяна Донець, регіональний менеджер Глобального фонду у Східній Європі та Центральній Азії Ніколас Канту, регіональний директор Об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) у Східній Європі і Центральній Азії Жан-Елі Малкін, представники ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України», Програми розвитку ООН, ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я», ЮНІСЕФ, інших міжнарожних та вітчизняних організацій, які працюють у сфері протидії ВІЛ/СНІДу, а також головні лікарі регіональних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом.

Під час обговорення Голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна нагадала присутнім, що проект документу знаходився у відкритому доступі для внесення пропозицій та зауважень. Його електронну версію було розміщено на офіційному сайті служби- www.dssz.gov.ua. Вона подякувала усім партнерам, хто долучився до роботи у міжвідомчій робочій групі з питань розробки проекту Концепції, партнерам, які внесли суттєві та конструктивні пропозиції.

Метою Концепції є зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу шляхом забезпечення державою сталості системи надання якісних і доступних послуг з профілактики, діагностики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у контексті реформи системи охорони здоров’я і соціальної сфери.
Під час презентації проекту Концепції заступник Голови Держслужби України соцзахворювань Олена Єщенко наголосила на ключових завданнях, які будуть реалізовані державою.
Зокрема, Концепція передбачає:
наблизити до нуля кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед загального населення та зменшити на 50% кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ;
наблизити до нуля кількість випадків передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини; забезпечити доступ до профілактичних програм для усіх груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ;
охопити 100% школярів та студентської молоді програмами профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та формування здорового способу життя у навчальних закладах усіх форм власності; охопити медико-соціальними послугами з догляду та підтримки 100 відсотків ВІЛ-інфікованих осіб, які перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я; забезпечити доступ  до  безперервного лікування антиретровірусною терапією для 100% хворих на ВІЛ-інфекцію, які її потребують;
зменшити на 50% смертність від туберкульозу серед хворих з ко-інфекцією ВІЛ/ТБ; охопити безперервними програмами замісної підтримувальної терапії щонайменше 35 відсотків споживачів опіоїдних ін'єкційних наркотиків, які цього потребують, із залученням їх до реабілітаційних програм;
сформувати толерантне ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ і знизити на 50 відсотків рівень стигми та дискримінації до цих людей.
Наразі проект Концепції направлено для погодження до зацікавлених міністерств, відомств, а також до органів місцевої влади.
Фінансування Програми в необхідних обсягах планується здійснювати за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, інших джерел, не заборонених законодавством.
Довідково: 29 березня 2012 року Національною радою з питань туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу прийнято рішення щодо проведення Держслужбою України соцзахворювань спільно з UNAIDS (Об'єднаною програмою ООН з ВІЛ/СНІД в Україні)  оцінки ефективності виконання Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009 – 2013 роки. З цією метою було створено спеціальну робочу групу з планування та здійснення оцінки, яка провела 8 засідань. Результати оцінки діючої програми були враховані в процесі розробки Концепції Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки. Створенням Концепції займалися міжнародні та вітчизняні експерти, які увійшли до складу міжвідомчої робочої групи з питань розробки проекту Концепції Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014 – 2018 роки, утвореної наказом Міністерства охорони здоров’я України від 05.09.2012 року № 698.

Джерело: http://dssz.gov.ua