Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

Щодня в Україні від СНІДу помирає футбольна команда

Голова Держслужби з питань протидії ВІЛ/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням Тетяна Александріна заявила, що в Україні щодня від СНІДу помирає 11 людей.

"Офіційно на обліку перебувають 122 тисяч осіб, хоча за оцінками незалежних експертів, їх близько 230-240 тисяч. Щорічно у нас виявляється 22 тисячі нових випадків, кожен день - близько 60. Щодня 11 людей вмирають. Виходить, кожен день від СНІДу помирає футбольна команда", - заявила вона.

За її словами, сьогодні епідемія СНІДу в Україні знаходиться на найбільшому піку.

"Чому? У 1998-2005 роках був пік інфікування, тепер же, через 10-12 років, інфіковані на той момент пацієнти перейшли в стадію СНІДу. Зараз знижується рівень інфікування серед молоді від 15 до 24 років, а також серед споживачів ін'єкційних наркотиків. Але рівень захворюваності на СНІД зростає за рахунок заражених раніше", - заявила Александріна.

Вона переконана, що кількість нових інфікованих піде на спад, а кількість захворювань на СНІД – стабілізується і теж почне знижуватися.

"Помітно вплинути на епідемію СНІДу ми зможемо лише при комплексній профілактиці серед здорового населення та медико-соціальної роботі з ВІЛ-позитивними", - додає вона.

Нагадаємо, за даними ООН, щороку реєструють близько 2,5 мільйона нових випадків зараження ВІЛ/СНІД.

Джерело: http://gazeta.ua