Чернівецький обласний центр

з профілактики та боротьби зі СНІДом

У колоніях підлітків вчать користуватися презервативами

У колоніях для неповнолітніх та слідчих ізоляторах України завершується проект "Сходинки", націлений на профілактику ВІЛ та формування здорового способу життя у підлітків. Ним займаються організація "Право на здоров'я"  та Державна пенітенціарна служба України.

"Щодня в Україні 58 особам встановлюють діагноз ВІЛ-інфекція, 8 помирає від хвороб , зумовлених СНІДом, - розповів на прес-конференції  в аґенстві "Укрінформ" координатор проекту  Валерій Лазебний. - Кожен 10-й випадок ВІЛ-інфекції припадає на молодь 15-24  років. Особливо уразливі ті, хто вживає наркотики, практикує незахищений секс чи часто міняє партнерів"

"Об'єктом нашої уваги стали діти, які знаходяться в колоніях і слідчих ізоляторах. В Україні таких 1200 осіб, з них 100 дівчат. Вони офіційно нібито і навчалися в школах і профучилищах, а насправді прогулювали  заняття, де проводилися профілактичні бесіди. І стали жертвами свого незнання ,- додала Тетяна Журавель заступник голови ради Всеукраїнського громадського центру "Волонтер". - І почали вживати наркотики, спиртні напої. Ми з'ясували, що 100% підлітків, які  перебувають в місцях позбавлення волі, вживали   алкоголь, марихуану і таблетовані наркотики. А 30% пробували хоча б раз колотися.

75% мали ранній сексуальний досвід , або міняли часто партнерів. Презервативом майже ніхто не користувався. 11% дітей взагалі нічого не чули про ВІЛ і СНІД. Що вже казати про туберкульоз і гепатит С? Програма "Сходинки" якраз націлена на те, щоб сформувати у молоді цінність здоров'я та життя."

Програма "Сходинки" містить 10 тем. Це 17 занять. Якщо їх буде менше, програма не буде ефективною. Ціль програми - змінити поведінку дитини.

Прилуцька виховна колонія стала однією із 8 колоній  в Україні, де проект завершився.

Олександр Янчук, практичний психолог колонії розповів, як саме проходили заняття.

"Спершу ми говорили про життєві цінності. Я запитував: коли перед вами покласти торт і шприц з наркотиком, що виберете? Людина, яка ніколи не вживала наркотик вибере перше, і навпаки. Найцікавішою темою для них виявилася будова статевої системи чоловіків  і жінок, її функціонування. Вони обговорювали це без посмішок, без хіхікання. На темі: "Пологи, аборт" я взяв курточку, всередину клав іграшку, пришивав до неї шнурок. Клав пластикову пляшечку з водою. Вхід у замотану курточку застилав плівочкою. І хлопці  вчилися приймати пологи. Хай їм не запам'ятаються медичні терміни, але картинку, послідовність дій пам'ять їхня збереже. Коли розмовляли про контрацепцію, я запитав: "Хто користувався презервативом?" Руки підійняли всі. І я попросив показати, як. Тут  настав момент істини: мало хто в цьому розумівся. І на занятті вони перевертали стілець - треба ж на чомусь тренуватися - і  одягали на ніжку. І так по 10 разів. Тепер  при нагоді вони не боятимуся користуватися презервативом.

Після тренінгів, стверджує психолог, думки і погляди підлітків змінюються.

 

Джерело: http://gazeta.ua
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/life/_u-koloniyah-pidlitkiv-vchat-koristuvatisya-prezervativami/475258">Gazeta.ua</a>